De realiteit van vakantiekilo's en hoe ze aan te pakken

De vakantieperiode is een tijd van ontspanning, plezier en vaak ook overvloedig eten en drinken. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat mensen na een vakantie merken dat ze een paar extra kilo's zijn aangekomen, ook wel bekend als de "vakantiekilo's". Dit fenomeen kan ontstaan door het genieten van lokale delicatessen, buffetten en het verrichten fysieke activiteit dan normaal.  

Waarom komen we aan tijdens de vakantie? 

Vakantiekilo's zijn meestal het resultaat van een combinatie van factoren: 

  1. Overmatig eten: tijdens vakanties is er vaak meer toegang tot calorierijke maaltijden, snacks en alcoholische dranken. ‘Het is vakantie’ is voor velen een reden om extra te genieten.  
  2. Veranderde routines: vakanties betekenen vaak een onderbreking van normale eet- en bewegingsroutines. Minder beweging en meer ontspanning kunnen bijdragen aan gewichtstoename.  
  3. Genieten van lekkernijen: veel mensen laten tijdens vakanties de teugels vieren en genieten van lokale specialiteiten en traktaties die ze thuis misschien vermijden.  

Hoe om te gaan met vakantiekilo's? 

Het goede nieuws is dat vakantiekilo's meestal tijdelijk zijn en met de juiste aanpak gemakkelijk kunnen worden verholpen: 

  1. Vermijd schuldgevoelens: het is belangrijk om jezelf niet te hard te veroordelen voor het genieten van je vakantie. Schuldgevoelens kunnen leiden tot stress en ongezonde eetpatronen. 
  2. Herstel gezonde gewoonten: keer zo snel mogelijk terug naar je gebruikelijke gezonde eet- en bewegingspatronen. Focus op evenwichtige maaltijden, rijk aan groenten, fruit, voldoende eiwitten en vezels. 
  3. Verhoog je activiteitsniveau: begin weer met je normale trainingsroutine of probeer iets nieuws om gemotiveerd te blijven. Zelfs dagelijkse wandelingen kunnen een groot verschil maken. Lees je dit nou terwijl je bij een hotel aan het zwembad ligt? Dan kun je ook ervoor kiezen om lekker te gaan wandelen of hiken, terwijl je nog op vakantie bent. Ook ideaal om nieuwe omgevingen te verkennen! 
  4. Hydrateer: drink voldoende water om je lichaam te helpen hydrateren en om een vol gevoel te geven, wat kan helpen om overeten te voorkomen. 
  5. Wees geduldig: gewichtstoename gebeurt meestal niet van de ene op de andere dag, en gewichtsverlies zal dat ook niet doen. Geef jezelf de tijd om weer in je gezonde ritme te komen. 
  6. Portiecontrole: let op de portiegroottes en probeer niet overdreven veel te eten. Geniet van je maaltijden, maar eet met mate. 
  7. Gezonde snacks: vermijd verwerkte en suikerrijke snacks. Kies in plaats daarvan voor gezonde opties zoals noten, yoghurt en lokale fruit- en groentesoorten. 

Het belangrijkste is om te genieten van je vakantie, ook als dat betekent dat je een kilootje aankomt. Het is misschien overbodig om te zeggen, maar natuurlijk is het verstandig als je jezelf niet helemaal laat gaan op het gebied van eten en drinken. We komen tenslotte makkelijker bij dan dat we gewicht kwijtraken. Door deze tips te volgen, kun je vakantiekilo's aanpakken en je lichaam weer in balans brengen. Kom jij altijd terug met vakantiekilo's en wil je er actief mee aan de slag om ze weer te verliezen? Dan staat MijnBeweegcoach voor je klaar.  

MijnBeweegcoach biedt op maat gemaakte beweegplannen die perfect aansluiten bij jouw persoonlijke doelen en fysieke mogelijkheden. Je persoonlijke beweegcoach helpt je om gemotiveerd te blijven en je activiteiten met plezier uit te voeren. Jij voert de oefeningen uit en bij vragen of onduidelijkheden kun je je beweegcoach altijd bereiken! Dit maakt het makkelijker om consistent te blijven en je gezonde gewoonten weer op te pakken. 

Met regelmatige monitoring en indien nodig aanpassingen van je beweegplan, helpt MijnBeweegcoach om voortgang te boeken en je doelen te bereiken. Of het nu gaat om dagelijkse wandelingen, flexibiliteitstraining of andere uitdagende work-outs, MijnBeweegcoach staat aan je zijde om je te begeleiden en te ondersteunen. 

Met jouw eigen inzet en de persoonlijke aanpak en professionele begeleiding van MijnBeweegcoach, verlies je die vakantiekilo's op een gezonde en effectieve manier. Begin vandaag nog en ontdek hoe gemakkelijk en plezierig het kan zijn om weer in vorm te komen met MijnBeweegcoach.nl. 

   

 

Deel deze post
ArchiEF
Van couch potato naar fitte zestiger (deel 5)